Een naijverig God

Klik hier om direct naar de videostudie te gaan.

God zegt van Zichzelf dat Hij ‘naijverig’, jaloers is. Dat klinkt in onze oren niet direct als een kwaliteit. Vandaag citeer ik een voor mij verhelderend stukje uit Tenachon.

Een jaloerse God?

Want Ik, de Eeuwige ben een jaloerse God (Ex. 20:50). ‘Wanneer jij Israel, je gedraagt als een vrouw die haar man bedriegt, dan komt als het ware de jaloezie over Me’. De relatie tussen God en Zijn volk te zien als een liefdesrelatie is een gangbare beeldspraak [zie bijv. Hosjea 2] (Cassuto). De midrasj kijkt met behoud van de beeldspraak door de beeldspraak heen: ‘Een God van jaloezie’; Nee, Ik beheers de jaloezie, maar de jaloezie beheerst niet Mij. Zo beheers ik ook de sluimer, en de sluimer heerst niet over Mij. Zoals er gezegd is (Ps. 121:4): “Zie, Israels hoeder slaapt noch sluimert” ‘ (Mechilta). Heel delicaat drukt de midrasj hiermee uit dat God natuurlijk boven alle jaloezie staat, zoals Hij ook boven de slaap staat. Gezegd wil zijn dat ontrouw vergelijkbare gevolgen heeft. ‘Die het misdrijf van de vaderen straft: denk niet dat Ik het misdoen zal vergeten; aan de kinderen, tot in het derde en vierde geslacht, voor zover ze Mij haten’ en dat niet omdat Ik het misdoen van de ouders op de kinderen zal verhalen, want ‘Ieder zal om zijn eigen vergrijp gedood worden’ (Deut. 24:16; Ezech. 18:20; 2 Kon. 14:6), maar aldus moet het begrepen worden: De Heilige Hij zij gezegend wacht alle dagen tot de zondaar omkeer doet, en dat geldt ook voor de zoon en de kleinzoon. Maar wanneer het achterkleinkind, het vierde geslacht, nog steeds in het vergrijp van zijn voorvader volhardt, dan zal hij [om zijn eigen vergrijp] zijn leven verspelen’ (Chizkoeni).

(In Tenachon 12, p. 190, Stichting PaRDeS, vooreen B. Folkertsma Stichting voor Talmidica)

In de videostudie van vandaag bespreek ik het woord qaná’, het woord dat gebruikt wordt voor het jaloerse van God.

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: