Je mag gehoord worden.

Klik hier om direct naar de videostudie te gaan.

“Je mag gehoord worden.” Als je om je heen kijkt, lijkt het er misschien op dat er niet veel mensen zijn die deze aanmoediging nodig hebben. Weinig mensen nemen een blad voor hun mond. Toch geloof ik dat er ook mensen zijn, die te stil zijn. Mensen die te weinig van zich laten horen.

In onze lawaaiige samenleving lijken verlegenheid en bescheidenheid een verdienste. Maar verlegenheid kan je erg in de weg zitten. We zien verlegenheid vaak als een karaktereigenschap en we leggen ons erbij neer. “Ik praat nu eenmaal niet zo gemakkelijk.” Laatst hoorde ik een rabbijn hierover spreken. Hij merkte op dat veel mensen zich neerleggen bij hun verlegenheid, terwijl ze andere kwalen wel aanpakken. Tieners kopen bijvoorbeeld allerlei producten om acné te bestrijden. Ze zeggen niet snel: “Ik ben nu eenmaal een pukkelig persoon,” maar ze steken veel energie en geld in het terugdringen van de pukkels. Zo zijn er legio voorbeelden te bedenken, maar als het om verlegenheid gaat, laten we het maar zo. Hoe kan dat? Denken we dat er niets aan te doen is?

De rabbijn die ik hoorde spreken, is van mening dat er zeker iets aan verlegenheid te doen is. Hij gaf zelfs een paar tips: Dwing jezelf om een praatje te maken met de buren. Hoe vaker je over die drempel stapt, hoe lager de drempel wordt. De tip die mij het meest is bijgebleven, is deze: Lees twee à drie keer per week hardop uit een goed boek. Misschien zelfs het goede boek. Als je hier een gewoonte van maakt, schijnt dat wonderen te doen voor je mondelinge taalvaardigheid en voor je lef.

image.pngHet is niet erg om een stil of rustig persoon te zijn. Het is wel erg om dingen te willen zeggen, maar dat niet te kunnen of te durven. Ik was vroeger erg verlegen. Toen ik vier jaar geleden in Israël was, zei iemand tegen me: “Praat eens wat harder. Je mag gehoord worden!” Dat heeft me ontzettend geraakt en dat doet het nog steeds. Deze woorden klinken nog steeds regelmatig na in mijn hoofd en in mijn hart. Je mag gehoord worden. Ik heb besloten om te gaan vertellen. Laat jij ook van je horen?

Elske

P.S. Bekijk hier een videostudie over het Hebreeuwse woord voor (ver)tellen. 

 

Uncategorized

6 Comments Plaats een reactie

  1. Dit is op elskevahl.com herblogden reageerde:
    Vandaag een repost van mijn eerste bericht. In dit bericht vertel ik dat iemand in Israël tegen me zei: “Je mag gehoord worden!” Die ‘iemand’ was Bart Repko, wachter op de muren van Jeruzalem. Afgelopen zondag, 17 maart, is hij overleden. De woordstudie van vandaag gaat over het woord ‘shamar’, wachter zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: