Tilly

Klik hier om direct naar de videostudie te gaan.

Sinds enkele jaren bezoek ik Tilly*. Tilly doet niet meer mee in de maatschappij, ze wordt verpleegd in een verpleeghuis. Toen ik begon met mijn bezoekjes, nam ik mijn gitaar mee en dan zongen we samen. Als we “Blijf mij nabij” zongen, gebeurde het niet zelden dat ze bij de laatste regel de tweede stem inzette. Ze heeft een mooie, heldere sopraan.

Van mijn dertiende tot mijn zeventiende gaf Tilly mij muziekles; eerst blokfuit en later gitaar. Ze was erg muzikaal, ze kon tal van instrumenten bespelen en ze gaf het halve dorp muziekles. Ze hield veel van dieren en ze had meer dan tien poezen. Ze hield ook veel van mensen en ze was een sterke, lieve en vrolijke vrouw.

Ik kom nog elke week bij haar op bezoek. Ze is in de laatste jaren achteruit gegaan en nu zingen we niet meer, maar help ik haar met eten.  Vaak kijkt ze wazig voor zich uit. Af en toe vertelt ze, maar de woorden die zij gebruikt ken ik niet. Het lijkt dan soms of ze er niet meer is.

Maar toch, met grote regelmaat, zijn er momenten dat Tilly er juist weer is. Een paar weken geleden bijvoorbeeld, toen er dieren op bezoek kwamen in het verpleeghuis. Tilly maakte contact en ze heeft zichtbaar genoten. Ook op mooie muziek reageert ze nog altijd alert en enthousiast. En ze is nog altijd haar lieve zelf. Iedereen, van de verpleging tot de medewoners, is dol op haar, omdat haar zachte karakter nog altijd zichtbaar is.

Dan is er nog die ene keer die ik nooit zal vergeten. Tilly was al maanden erg moe en bijna altijd als ik kwam, sliep ze. Ze zei niets en als ze eens iets zei, was er geen touw aan vast te knopen. Op een middag toen ik bij haar was, was ik wat somber. Zomaar, uit het niets, deed ze haar ogen open, keek me recht en helder aan en ze zei: “Jij bent een goed meisje.” Ik heb geen idee waar ze dat vandaan haalde, maar het was wel precies wat ik moest horen op dat moment.

flight landscape nature sky
Foto door Pixabay op Pexels.com

Als ik aan Tilly denk, denk ik vaak aan Psalm 92.

Zij zullen vruchten dragen / voor ’s Heeren heiligdom
tot in hun ouderdom, / tot in hun grijze dagen.

Al is het op een andere manier dan wij gewoon vinden, Tilly draagt nog vrucht in haar ouderdom. Ze is er nog en ik ben blij dat ze er nog is. Haar ziekte heeft veel weggenomen, maar niet wie zij ten diepste is. Zij is geschapen naar het beeld, צלם van God.

*Tilly is een gefingeerde naam.

Hier vind je een videostudie over het Hebreeuwse woord צלם.

 

 

 

Uncategorized

3 Comments Plaats een reactie

  1. Mocht je naar Tilly toegaan, geef haar een dikke knuffel van ons allen. Op afstand met haar verbonden. Dat het goddelijk Licht in haar mag blijven schijnen; tot eer van Zijn naam.
    Voor jullie en alle lezers Shaloom.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: