Land van vrijheid

Klik hier om direct naar de videostudie te gaan.

Het volk Israël is veertig jaar onderweg geweest naar het beloofde land, een land van vrijheid. Het is bevrijd van slavernij. Eenmaal aangekomen in het land, wordt die vrijheid al snel en herhaaldelijk opgegeven. Het patroon dat in Richteren 2 wordt omschreven is een patroon dat zich telkens weer herhaalt, in het groot en in het klein.

De toets van de vrijheid

De mens is vrij om in vrijheid te handelen, en vrij om zijn vrijheid te verbeuren. In de keuze voor het kwaad verraadt hij zijn verknochtheid aan de geest en verspeelt hij de mogelijkheid vrijheid te laten gebeuren. Maar al zijn we vrij de vrijheid te gebruiken of te negeren, we zijn niet vrij van het hebben van vrijheid. We zijn vrij te kiezen tussen tussen goed en kwaad. We zijn niet vrij van het doen van een keuze. Zo is alle vrijheid een situatie waarin God wacht op de menselijke keuze. (Abraham Joshua Heschel, God in Search of Man, 1959, p. 412)

(In Tenachon 3, p. 44, Stichting PaRDeS, vooreen B. Folkertsma Stichting voor Talmidica)

Bekijk hier de videostudie over tsad, zijde.

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: