Elke maan(d) een nieuw begin

Klik hier om direct naar de woordstudie te gaan. Deze week met een weggeefactie!

Foto door Aron Visuals op Pexels.com

De Joodse kalender is anders dan de onze. Onze kalender gaat uit van de zon, van het zonnejaar. De Joodse kalender is een maankalender. Bij elke nieuwe maan begint er een nieuwe maand. Na vijftien dagen, op de helft van de maand, is er volle maan. Veel bijbelse feesten worden gevierd op de vijftiende van de maand, wanneer de maan het meeste licht weerkaatst. Na de volle maan neemt het maanlicht weer af, tot de volgende nieuwe maan.

Twee studies geleden had ik het over תולדות toledot, geslachten. Volgens een Joodse traditie zijn er vijftien geslachten van Abraham tot koning Salomo en 15 geslachten na Salomo tot Zedekia. Vanaf Abraham werd de ‘maan’ steeds voller, het werd steeds lichter tot het bij de regering van Salomo, de bouwer van de eerste tempel, ‘volle maan’ was. Na Salomo nam de maan af en na Zedekia is het licht gedimd. In de tijd van Zedekia werd de eerste tempel verwoest.

Het vaststellen van elke nieuwe maan is het eerste gebod dat aan Israël als volkssamenleving is gegeven (zie Exodus 12:2). Het leven met de tijd zoals God haar geschapen heeft, is in de bijbel erg belangrijk.

Hoe gaan we om met tijd? Misschien heb je aan het einde van 2018 goede voornemens geformuleerd. Als je in de bijbel leest, zie je dat elke maan(d) een nieuw begin is, een nieuwe start. Thuis probeer ik elke nieuwe maand te markeren met het aanleren van een nieuw lied en op Rosh Chodesh, de eerste van de maand, hebben we een extra lekker toetje na het eten. Dit doe ik om ons meer bewust te maken van de bijbelse tijdsindeling. Bekijk de video voor het Hebreeuwse woord voor ‘nieuwe maan’ en wellicht raak je geïnspireerd om ook zelf de maanden te volgen. In deze video hoor je ook hoe je kans maakt op een kalender die de Joodse maanden volgt.


Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: