Is kennis slecht?

Klik hier om direct naar de videostudie te gaan.

“Wie kennis vermeerdert, vermeerdert leed” (Prediker 1:18b). Dit zinnetje hield me bezig deze week, ook al omdat ik bij het maken van de videostudie Genesis 3:6 tegenkwam, waar Eva verleid wordt om te eten van de boom van kennis van goed en kwaad.

 

 

close up of fruits hanging on tree
Foto door Pixabay op Pexels.com

 

Wat wordt hier bedoeld? Kennis overdragen is mijn beroep en ik ben net aan een studie begonnen. Nu gaat dat niet altijd zonder leed hoor, maar zou dat zijn wat hier bedoeld wordt? Is er iets mis met kennis? Dan kan ik beter iets heel anders gaan doen.

De grote rabbijnen hebben veel gezegd over Genesis 3 en ik wil enkele visies met jullie delen. In het Hebreeuws zijn er verschillende woorden voor kennis, wijsheid en inzicht. In Genesis 3:5 wordt het woord ידע, jada, gebruikt. Dit woord staat voor intiem kennen, gemeenschap hebben met. Doordat Eva van de vrucht eet, komt het kwaad ook in haar. Ze kent het kwaad niet – zoals God en de engelen dat wel doen – alleen van de buitenkant, maar het wordt deel van haar zelf. Dit kennen heeft dus een veel diepere betekenis dan wat wij vaak onder kennis verstaan.

Volgens een andere visie zijn doordat Eva van de vrucht at, goed en kwaad met elkaar vermengd geraakt en is het nu de taak van de mensheid om goed en kwaad weer uit elkaar te halen. Het is dus aan de mens om goed en kwaad van elkaar te scheiden en voor het puur goede te gaan. Dit verschijnsel zien we duidelijk om ons heen: we moeten regelmatig kiezen ‘tussen twee kwaden’ en ook een goede keuze kan lijden met zich meebrengen.

Weer een andere visie zegt dat het kwaad eigenlijk op zichzelf niet bestaat. Deze visie is misschien het lastigst te begrijpen, maar ik vind hem te mooi om hem niet te delen. De slang wist dat het kwade niet lang kon bestaan als het niet ergens kon wonen. Daarom verleidde hij de vrouw, omdat hij wist dat het kwade anders niet lang kon bestaan. Het goede is wel een entiteit,  iets dat werkelijk bestaat, maar het kwade kan alleen bestaan in afwezigheid van het goede. Door meer ‘goed’ toe te voegen, moet het kwade verdwijnen  (Romeinen 12). Vergelijk het met licht en duisternis, ook duisternis bestaat eigenlijk niet. Je kan niet een hoeveelheid duisternis hebben, maar wel een hoeveelheid licht, dat noemen we Watt. Je kan de duisternis niet aandoen met een knopje of een kaars. Wanneer je in het donker licht aansteekt, bestaat meteen het duister niet meer. Zo is het in de fysieke wereld en volgens deze visie is het in de geestelijke wereld net zo. Duisternis moet altijd wijken voor licht.

De videostudie van vandaag gaat over het Hebreeuwse woord ראה, rá’áh, zien.

 

 

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: