Wij zijn het feest vieren verleerd.

Klik hier om direct naar de videostudie te gaan.

Toen ik naar aanleiding van de videostudie van deze week nadacht over feest vieren, dacht ik: “Wij kunnen dat niet.” Het was niet de eerste keer dat ik dat dacht.


Het is eigenlijk een gekke gedachte. Ik heb vaak gezellige bijeenkomsten, we vieren verjaardagen en zondag is het Moederdag. En ik denk dat het heel belangrijk is om onze persoonlijke ‘getijden’ te vieren. Maar toch.

Als ik me bezighoud met de bijbelse feesten, heb ik altijd het gevoel dat daar iets in zit waar ik niet bij kan. Dat dit een manier van vieren is die in onze westerse cultuur niet voorkomt. Het zijn feesten op door God vastgestelde tijdstippen. En op die tijden moet het volk feest vieren. God wil feest, dus komt er feest. Daar zit een dimensie in die onze cultuur mist.

Drs. R. Strijker, de schrijver van de Alephcursus, heeft eens gezegd dat onze cultuur feest om te vergeten. We feesten om de dagelijkse beslommeringen en wat er zwaar is in ons leven even te vergeten. De bijbelse feesten zijn feesten om te gedenken. In die zin zijn ze veel positiever dan de feesten in onze cultuur: herinneren van wat goed is, is een krachtig wapen wanneer het zware van het leven je overvalt. Dat is precies wat David doet in Psalm 42: in een ellendige periode herinnert hij zich hoe goed het was om feest te vieren voor God. En terwijl hij op die manier zijn ziel toespreekt, krijgt hij perspectief. Hij ontkent zijn ellende niet en hij vergeet niet hoe beroerd hij er aan toe is. Hij ziet het onder ogen en zet er dan iets tegenover.

Als christenen hebben wij het zicht op de bijbelse tijden voor een groot deel verloren. En verdieping in die bijbelse feesten geeft vroeg of laat een gevoel van gemis. Sommige mensen lossen dat gevoel van gemis op door zelf die feesten te gaan vieren. Andere mensen (zoals ik) voelen iets minder vrijmoedigheid. Ik denk dat het zelf vieren van deze feesten, dus los van het Joodse volk, het gevoel van gemis niet oplost. Ik denk dat we deze manier van vieren van het Joodse volk moeten leren. En dat we vooral bescheiden moeten zijn. In 2000 jaar christendom zijn we iets belangrijks kwijtgeraakt. Steeds meer mensen gaan dat beseffen. Misschien moet het ook wel even pijn doen.

Bekijk hier de videostudie van het woord chágag.

Wat denk jij? Zijn wij het feest vieren verleerd?Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: