Jozef de rechtvaardige

Klik hier om direct naar de videostudie te gaan.

Vandaag bespreek ik in de videostudie het Hebreeuws woord tsaddiek, rechtvaardige. In de traditie is Jozef, de oudste zoon van Jacob en Rachel, Joseeph hatsaddiek, Jozef de rechtvaardige, gaan heten. In de video probeer ik uit te leggen waarom.

In Mattheüs 1:9 wordt een andere Jozef een tsaddiek, rechtvaardige genoemd. Een tsaddiek leefde in de verwachting van de Messias. Ik heb de akte met Jozef uit Mattheüs 1 in de kerk vaak zó horen uitleggen, dat Jozef teleurgesteld was in Maria. Dat hij dacht dat zijn verloofde zwanger was van een andere man. En dat hij stilletjes wilde weggaan omdat hij nu eenmaal zo rechtvaardig (goeiig, zou je haast denken) was. Onlangs hoorde ik een andere visie, die duidelijk naar voren komt in de preken van Bart Gijsbertsen en in zijn recente boek Luisteren bij maanlicht. Jozef verwachtte de Messias en daarom neemt hij eerbiedig afstand van Maria, die uitverkoren blijkt om Zijn moeder te worden. Hij gelooft haar verhaal over het bezoek van de engel en hij doet een stapje terug vanwege het heilige dat in haar groeit.

Welke opties heeft hij? Als hij in het openbaar van haar zou scheiden, zou dat haar in een kwaad daglicht stellen, ze zou zelfs kunnen worden gestenigd. Hij zou ook de omgeving kunnen vertellen wat er werkelijk aan de hand is. Maar de kans dat ze dan worden veroordeeld voor godslastering is groot, niet iedereen is immers een tsaddiek. Omdat Jozef een tsaddiek is, wil hij haar stilletjes verlaten, zodat de omgeving zal denken dat hij niet mans genoeg is om zijn eigen kind op te voeden. Zij gaat dan vrijuit en ze kan in haar ouderlijk huis blijven wonen en deze Zoon – van – boven opvoeden. Er is een engel van boven nodig om Jozef in een droom te vertellen dat de Messias in zijn geslachtslijn geboren moet worden en dat hij Hem zijn Naam moet geven, JeHoshUaH.

De videostudie over het woord tsaddiek vind je hier.

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: