Olie

Klik hier om direct naar de videostudie te gaan.

Olie speelt een belangrijke rol in de Hebreeuwse Bijbel. Er worden voorwerpen en mensen ‘gezalfd’. De titel Messias (Mashiach) betekent Gezalfde. Daarnaast wordt er olie gebruikt voor het licht in de tabernakel en later in de tempel.

Olie wordt soms gekruid met geurige specerijen. Ik vraag me af of dat te maken heeft met het begrip vreugdeolie dat je hier en daar in de bijbel tegenkomt.

Ik heb twee potjes met bloeiende hyacinten op tafel staan. Vandaag realiseerde ik me hoe blij ik daar van wordt. Een prettige geur doet iets met je. Je wordt er vrolijker van.

Volgens de Joodse kalender leven we nu in de maand Cheshwan. In de Joodse mystiek wordt elke maand aan een zintuig gekoppeld. Reuk is gekoppeld aan de maand Cheshwan. Reuk is een erg spiritueel zintuig. Een fijne geur kan direct een positieve invloed hebben op je humeur.

Deze videostudie over het woord shèmèn, olie, eindigt met een oproep uit Prediker, om elke dag je hoofd te zalven. Geen gek advies, als je stilstaat bij bovenstaande. Misschien een goede gelegenheid om jezelf te trakteren op een nieuw (huis)parfum. Cheshwan eindigt dit jaar op 28 november.

Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: