Kies voor geluk!

Klik hier om direct naar de videostudie te gaan.

Geluk is een keuze… dat is een gewaagde uitspraak en misschien gaan je nekharen overeind staan wanneer je dit leest. Toch geloof ik dat deze uitspraak grotendeels waar is.

Cream Leaves Wedding Label

Ik kwam het volgende verhaal tegen. Het speelt zich af in een chassidisch dorpje in Rusland, tijdens het Loofhuttenfeest.

De soeka (loofhut) van Reb Sjimsjon

Reb Sjimsjon wist elk jaar weer meer vensters in zijn soeka te verwerken. Zijn ideaal was een geheel glazen soeka waarin hij zich geheel en al door Gods schepping omringd zou zien. Toch bleken er elk jaar weer openingen in de wanden die hij met planken moest dichten. Tot een buurman een nieuw huis liet bouwen en Reb Sjimsjon de vensters van het oude huis voor zijn soeka mocht gebruiken. Dat jaar kon Reb Sjimsjon zijn droom verwerkelijken. Overdag was de soeka vol van het licht van de zon. ’s Avonds was de soeka zèlf een bron van licht door de kaarsen die zijn vrouw en dochters erin ontstaken. Het mooiste van zijn huisraad kreeg een plaats in de soeka en uit de hele buurt kwamen de kinderen kijken naar de ‘wolken van glorie’ die Reb Sjimsjon uit gekleurd papier wist te verbeelden, en naar de vogels die hij uit was geboetseerd had. Met Hosjana Raba, de zevende dag van het feest, bleef Reb Sjimsjon net als andere jaren met de anderen hele nacht door leren in de synagoge. Zo merkte hij niet dat er in de avond een kar met dronken boeren langsgekomen was, die een naburige markt hadden bezocht. De aanblik van Rob Sjimsjons soeka riep hun vernielzucht wakker en met stenen gooiden ze de soeka van Reb Sjimson tot de grond toe in stukken. Toen de mare de synagoge bereikte durfde niemand Reb Sjimsjon zeggen wat er gebeurd was. Zwijgend liepen de mannen één voor één naar het huis van de Rebbe, waar de vrouwen tevoren de lekkernijen hadden klaargezet. De stemming was gedrukt. De laatste die binnenkwam was Reb Sjimsjon, vrolijk lachend met een fles zelfgemaakte wijn in de hand, waaruit hij onder uitgelaten vreugde – lechajiem! – de glazen vol schonk en zijn vrienden verweet dat ze niet snel genoeg dronken. Lechajiem! Tot iemand voorzichtig begon: ‘Reb Sjimsjon, weet je dan niet…’ ‘Weet ik het niet? Afgebroken? Wiens soeka is er eigenlijk afgebroken? De mijne? En wat doet mijn miezerige soeka ertoe, zolang Gods soeka, de gaafste soeka die er is en die Hij elke nacht over ons uitspreidt er nog is? Zonder venster zien we Zijn soeka zelfs beter dan ooit. Lechajiem! (In Tenachon 4, Over de Joodse feesten, Soekot, p. 70, samengevat uit Levinski, Sefer haMoadiem, Soekotp.66-69.)

Reb Sjimsjon kiest ondanks tegenslag voor geluk en blijdschap. Hij laat zijn feest niet bederven door vernielzuchtige boeren. Ik wil niet ontkennen dat er situaties bestaan die zo ontzettend afschuwelijk zijn, dat we geen licht meer zien. Die zijn er en als jij nu in zo’n situatie zit, heb ik het niet tegen jou. Bij jou zou ik alleen maar stil zijn. Maar er zijn veel situaties waarin we wel de keuze hebben: laten we ons ons geluk of onze vreugde ontnemen, of kiezen we voor blijdschap. Op het moment dat ik dit schrijf, zitten mijn man en ik de tijd te doden voordat we naar het ziekenhuis kunnen. Mijn man is gisteren uit Noorwegen thuisgekomen met een nare schouderblessure. We hopen straks te horen of er een operatie nodig is of niet. We zouden flink in mineur kunnen zijn, omdat hij pijn heeft en zeer onthand is. We zouden ons kunnen ergeren dat het wachten zo lang duurt. Maar we kunnen ook ons best doen om blij te zijn. Dankbaar dat hij tijdens het ongeluk een helm op had. Die helm is van voor tot achter kapot. Dankbaar dat zijn werkgever zijn vlucht heeft omgeboekt, waardoor hij snel naar huis kon. Blij dat ik van mijn werkgever vandaag thuis mag blijven. Blij met de goede gezondheidszorg die we in dit deel van de wereld hebben. Dat klinkt wel heel dapper allemaal, maar we zitten hier niet te juichen hoor. We doen alleen maar ons best om niet somber te worden. Er is geen gelukkiger mens dan een oprecht dankbaar, tevreden mens. Geluk is een keuze. Wat vind jij?

Een woordstudie over het Hebreeuwse woord רנן, jubelen, vind je hier.

 

 

Uncategorized

4 Comments Plaats een reactie

  1. Goedemorgen Elske . Vanmorgen heb ik de blog gelezen over geluk is een keuze . Inderdaad ervaar ik dat ook zo , zie naar datgene wat je ontvangen hebt en niet naar dat wat je mist. Zelf zit ik door de gevolgen van een longziekte thuis 24 uur per dag aan de zuurstof ( ben dankbaar voor deze voorziening). Sinds tien jaar heb ik qua gezondheid veel mobiliteit ingeleverd, toen had ik de keus ,kijken naar wat ik wel kon of mij suf staren op mijn tekort . Ik heb voor geluk gekozen om de gaven (creativiteit) die ik van God heb ontvangen ten volle te gaan benutten. Dit geeft mij veel voldoening ook al is het soms best zwaar maar de Heer is altijd bij mij en geeft mij nieuwe kracht elke dag. Ik geniet erg van je blog en woordstudie het verrijkt mijn leven . Bedankt lieve zus

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: